Categorie: Gedrag van de kat
Afdrukken

Vorig jaar heb ik mijn zesjarige Lodewijk moeten laten inslapen; wat een vreselijke gebeurtenis wat nog elke dag pijn doet. Wat een ingrijpende gebeurtenis en wat een gemis.....

Toen besefte ik hoeveel geluk ik heb gehad met de drie poezen die ik hiervoor heb gehad; zij zijn 20 jaar geworden. En gelukkig zie je steeds meer oudere katten omdat de verzorging steeds gespecialiseerder wordt en de voeding ook.

Om een illustratie te geven over de leeftijd van je kat hebben we hieronder een tabel geplaatst zodat je kunt zien hoe oud je kat is in kattenjaren aan de hand van mensenjaren.

Kattenleeftijd

Mensenleeftijd

1 maand

6 maanden

2 – 3 maanden

2 – 5 jaar

4 maanden

6 – 8 jaar

6 maanden

10 jaar

7 maanden

12 jaar

12 maanden

15 – 16 jaar

18 maanden

20 – 21 jaar

2 jaar

24 jaar

3 jaar

28 jaar

4 jaar

32 jaar

5 jaar

36 jaar

6 jaar

40 jaar

7 jaar

44 jaar

8 jaar

48 jaar

9 jaar

52 jaar

10 jaar

56 jaar

11 jaar

61 jaar

12 jaar

64 jaar

13 jaar

68 jaar

14 jaar

72 jaar

15 jaar

76 jaar

16 jaar

80 jaar

17 jaar

84 jaar

18 jaar

88 jaar

19 jaar

92 jaar

20 jaar

96 jaar

 

Hoe zie je dat je kat ouder wordt?

Net als bij mensen is dat heel verschillend. Sommige katten blijven heel actief tot op hoge leeftijd en sommige katten doen het al snel wat rustiger aan. Nu zijn katten meesters in het verbloemen van eventuele mankementen, dus het is ook een kwestie van je kat af en toe goed observeren.

Katten worden over het algemeen wat minder soepel; kunnen last krijgen van artrose. Dit merk je wanneer ze wat minder hoge plekken opzoeken; niet meer op een stoel of de vensterbank kunnen springen. Maar soms worden ze ook onzindelijk omdat de rand van de bak te hoog is of ze eerst een trap moeten oplopen wat net teveel kan zijn.

Vaak kan ook hun gehoor minder worden of helemaal verdwijnen, wat soms ook niet opvalt omdat een kat de routine wel kent en weet hoe laat het eten geserveerd wordt! Maar ze kunnen wel opeens wat schrikachtig of soms zelfs agressief reageren als ze aangeraakt worden terwijl ze het niet aan hebben zien komen. Dit kan naar zowel een eigenaar zijn als naar een ander dier in het gezin.

Ik heb zelf pasgeleden een kat in de trimsalon gehad waarvan de eigenaar niet in de gaten had dat de kat blind was geworden; de kat liep nog gewoon door het huis en zolang de meubels niet verplaatst worden lukt dat best aardig....

Ook kunnen katten last krijgen van dementie; vaak merk je dat ze 's nachts opeens wakker schrikken en hard gaan miauwen omdat ze even niet meer weten waar ze zijn. Of dat ze de kattenbak niet meer weten te vinden of zelfs de weg in huis kwijt zijn.

Natuurlijk heb ik een aantal tips:      

Door: Miranda Geerlings gedragstherapeut voor katten.