Categorie: Informatie over de kat
Afdrukken

Als het warmer weer wordt is het belangrijk extra aandacht te besteden aan je huisdier. Veel dieren kunnen niet goed tegen de hitte. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je huisdier koel blijft en niet oververhit raakt. Dan kan erg gevaarlijk en soms zelfs dodelijk zijn.

Maar waar moet je dan op letten? Wat kun je doen om je konijnen koelte te bieden? Hoe herken je oververhitting bij je kat? Hoe koel je je hond als hij oververhit is? Wanneer bel je de dierenarts of dierenambulance?

Voorkomen is beter dan genezen.
Onze huisdieren hebben veel minder zweetkliertjes dan wij mensen. Dat betekent dat zij hun warmte niet kwijt kunnen raken door te zweten, maar door bij voorbeeld te hijgen de voetzolen te koelen. Op een warme dag is dat niet altijd genoeg, ook met matige inspanning zijn dieren daardoor snel oververhit. Het is dan ook van levensbelang dat je je dier op warmere dagen koel houdt. Over het algemeen geldt:

• Schaduw buiten – Dieren die (vrij) buiten rondlopen zoeken zelf wel een koel plekje. Maar het kan geen kwaad om er eentje te creëren. Denk aan een struik, wat planten of een tafeltje. Een weetje: onder een boom is het al snel een paar graden koeler dan onder een zonnescherm of parasol. Bladeren verdampen namelijk water, waardoor de omringende lucht afkoelt. Denk dus aan de warme zomerdagen bij de aanleg van je tuin of dierverblijf.

• Een koele ruimte binnen – Verblijven je dieren binnen? Geef ze dan toegang tot een ruimte waar nauwelijks zon komt of waar koele tegels zijn zodat ze daar kunnen afkoelen.

• Vers drinkwater – Net als voor mensen is het voor dieren heel belangrijk dat ze altijd beschikking hebben over vers, koel (niet te koud) drinkwater. Ververs het water iedere dag en zorg dat het water in de schaduw staat. Verschillende bacteriën gedijen namelijk uitstekend in warm water.

• Nooit in de auto – Een auto die in de zon staat verandert al snel in een oven. Zelfs in de schaduw met het raam open kan de temperatuur gemakkelijk oplopen tot boven de 40 graden. Een levensgevaarlijke temperatuur! Dieren raken binnen de kortste keren oververhit en overlijden. Je dier in een auto achterlaten is levensbedreigend! Doe dit dan ook nooit.

Help mijn dier is oververhit!

Oververhitting is levensgevaarlijk. Ook als je een dier levend uit de hitte weet te halen, is daarmee niet gezegd dat hij/zij het zal overleven. Bij een extreem hoge lichaamstemperatuur bestaat het gevaar van stolling van lichaamseiwitten die tot onomkeerbare beschadigingen kunnen leiden (vergelijk het met het koken van een ei). Het bloed wordt dan dik en stroperig waardoor het niet meer goed kan stromen. Het gevolg: te weinig zuurstof wordt gecirculeerd door het lichaam waardoor het dier kan stikken of overlijden door ernstige hersenbeschadiging. Al bij temperaturen van 200 C kunnen dieren oververhit raken. Wees er dus op bedacht!

Wat zijn de signalen van oververhitting?

• Het dier is suf en wil/kan niet opstaan.

• Soms hijgt het dier, maar lang niet altijd!

• Het dier braakt of begint te kwijlen.

• Diarree.

• Verhoogde lichaamstemperatuur of koorts.

• De slijmvliezen zijn rood.

• Geen eetlust.

Wat te doen bij oververhitting?

• Laat iemand direct een dierenarts of dierenambulance bellen. Zodat het dier zo spoedig mogelijk geholpen wordt. Of bel 144, het landelijk noodnummer voor dieren in acute nood. De medewerkers kunnen de lokale ambulance inschakelen.

• Breng het dier ondertussen direct naar een koele plek.

• Maak het dier nat (niet de rug) met lauwe vochtige doeken en zorg dat de doeken nat blijven. Gebruik geen koud water, dat vernauwt de aderen wat het afkoelen vertraagt. Levensgevaarlijk dus! Koel de voetzooltjes, de buik en de borst.

• Koel het dieren eventueel extra met een ventilator, maar laat het dier niet te snel afkoelen.

Ik zie een dier in een hete auto. Wat nu?

Bel direct 144, het landelijke noodnummer voor dieren in acute nood. Een medewerker van meldpunt 144 zal je vragen naar de situatie. Hoe is het met het dier gesteld? Indien er spoed is en er geen tijd is om de politie af te wachten, zullen zij jou toestemming geven de ruit in te slaan. Zo wordt er adequaat en snel gereageerd en voorkom je dat je aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade aan een auto.

Katten

Katten zorgen over het algemeen goed voor zichzelf. Zij zoeken snel een plekje in de schaduw op om af te koelen. Door hun isolerende vacht houden ze voor een groot deel de warmte buiten. Maar wat hebben ze dan wel nodig?

• Katten met licht roze oorschelpen zijn gevoelig voor verbranding en hebben een verhoogde kans op huidkanker. Is er een hoge zonnekracht? Smeer de oren van je kat dan even in met een zonnebrandvoor baby’s, factor 50. Let er op dat er geen zink of salicylaten in zitten, die zijn bij grotere hoeveelheden giftig. Er zijn ook speciale kattenzonnebrandcrèmes te koop.

• Op warme dagen wil je je huis overdag en ’s avonds graag wat laten afkoelen. Zet je reamen vooral open, maar let op met kiepramen! Katten die via de open bovenzijde van een kiepraam de koelte opzoeken en uitglijden kunnen klem komen te zitten in de zijkant van het kiepraam. Regelmatig verhangt een kat zich op deze manier. Heb jij een kiepraam? Zorg dat de kat niet in de ruimte van dit raam kan komen of koop speciale afdeknetjes om te voorkomen dat de kat tussen de zijkant bekneld kan raken.

• Begint de kat ondanks de voorzorgsmaatregelen te hijgen? Dan gaan de alarmbellen af.

Katten hijgen niet zoals honden om hun warmte kwijt te raken. Gaan ze dit toch doen dan zijn zij zwaar oververhit en in kritieke toestand. Onderneem direct actie en bel de dierenarts of 144!

Yvonne

Bron: Sophia Vereeniging