Informatie over de kat
- Details
- Categorie: Informatie over de kat
Gelukkige katten.
Lichaamscontact:
Wrijft je kat met zijn kop tegen je aan?
Hiermee markeert hij jou en zegt: “jij hoort bij mij!”. Het laat zien dat hij zich op zijn gemakt voelt in jouw aanwezigheid. Wanneer je kat om aaitjes roep, bij je in bed of op de bank kruipt om zich uitgebreid te laten aaien, dan ben je het baasje van een blij ei.
Rennen en spelen:
Tijdens de gekke vijf minuten, jaagt je kat door het huis of door de tuin …
Als je kleine tijger een beetje gek wordt, is dat puur genieten! Je kat voelt zich goed en kan zichzelf zijn. Speelt je lieveling geconcentreerd met zijn favoriete speeltje? Geweldig.
Ontspannen slaap:
Op zijn rug liggend met zijn benen gestrekt – we kunnen onze katten urenlang zien slapen.
Slaapt jouw kat ontspannen en verstopt hij zich niet? Dan voelt hij zich volledig thuis en veilig.
Toilet:
Gebruikt je kat zijn kattenbak netjes?
Dat is mooi! Als je kat onzindelijk wordt, kan dit een teken zijn dat hij ziek is of ongelukkig.
Kattenwasjes:
Katten zijn bijzonder hygiënische dieren. Een glanzende, schone vacht toont aan dat het je kat goed gaat. Maar daar hoort geen overdreven of dwangmatig poetsgedrag bij. Als je kat dergelijk gedrag vertoont, moet je contact opnemen met een dierenarts.
Spinnen:
Spinnen is meestal een teken dat katten heel ontspannen zijn.
Maar ze doen dit ook wanneer ze pijn hebben.
Spinnen is dus tweeledig. Daar goed op letten.
Eten:
Als je kat geniet van zijn eten en een gezonde eetlust heeft, is dit ook een teken dat alles in orde is.
Yvonne
Bron: Hart voor dieren, augustus 2021.
- Details
- Categorie: Informatie over de kat
Katten kunnen niet praten, maar communiceren met hun lichaamstaal. De staart wordt dus niet enkel gebruikt om hun evenwicht te bewaren of om snelheid te verkrijgen tijdens het springen.
Net zoals bij een hond kun je door naar de staart te kijken een idee krijgen hoe je kat zich voelt.
Ontspannen
Wanneer een kat ontspannen rondloopt, houdt hij zijn staart losjes achter zich. De staart gaat omhoog als hij een bevriende kat of mens ontmoet. Vaak met een kleine knik in het puntje van de staart.
Als de kat enthousiast is, bij voorbeeld omdat je thuiskomt of omdat je zijn eten aan het klaarmaken bent, zal hij ook vaak kopjes geven en/of miauwen.
Het is genoeg!
Als de staart heen en weer gezwiept wordt betekent dit dat de kat geïrriteerd is. Bij voorbeeld wanneer hij vindt dat hij nu wel genoeg geaaid is.
Een kwispelende kat is, in tegenstelling tot een hond, dus NIET BLIJ! Blijf je doorgaan dan loop je het risico op een beet of een krab. De kat geeft je dus een duidelijke waarschuwing. Hoe groter en sneller de zwaaibeweging hoe geïrriteerder de kat.
Angst
Als een kat bang is of als hij probeert een confrontatie uit de weg te gaan, kan hij ook zijn staart helemaal omlaag brengen of tussen zijn poten stoppen.
Een kat die onzeker is zal zich “groter” doen lijken om “stoerder” over te komen. Hij zal zijn rug krommen en staart dikker maken. Zo hoopt hij de vijand af te schrikken.
Enthousiasme
Indien je kat komt aanlopen met een rillende, rechtopstaande staart dan wil hij zeggen dat hij heel blij en enthousiast is.
Dit gebeurt vaak wanneer je even weg bent geweest en weer thuiskomt.
- Details
- Categorie: Informatie over de kat
Kippenijsje voor de kat.
Je hebt nodig:
. 1 portie nat kattenvoer met kip;
. een beetje water;
. gistvlokken (optioneel)
Bereiding:
Meng en pureer alle ingrediënten. Afhankelijk van de gewenste consistentie water toevoegen. Vervolgens in vormpjes gieten en in de vriezer plaatsen.
Belangrijk:
Voor het voeren het ijs wat laten ontdooien.
- Details
- Categorie: Informatie over de kat
Colonia Felina Torre Argentina.
(Torre Argentina Cat Sanctuary)
In mei zijn mijn man en ik met vakantie gegaan naar Rome en Florence. Het was de eerste keer dat we met een reisgezelschap in een bus met vakantie gingen. We zijn niet veel met vakantie geweest, maar de keren dat we zijn geweest regelden we alles zelf.
Alleen “we” is eigenlijk niet goed. Manlief zoeken naar iets en ik dan kijken of ik dat ook wel wil. Ik vind het maar wat fijn om dat aan hem over te laten. Ik kijk even wat voor opties er zijn en laat het regelen heerlijk aan hem over. Goede verdeling vind ik.
Maar wat ik nooit wilde was een busreis. Anderen die voor jou bepalen wanneer er gestopt gaat worden en al die mensen om je heen. Maar we hebben besloten om het dit keer zo te doen. Hoe zou dat zijn?
Nadat er veel was uitgezocht wilden wij het toch maar weer niet doen. We zouden naar Malta gaan. Daar wil ik al heel lang naar toe, maar elke keer zijn we toch weer ergens anders heen gegaan.
Eerst had hij dan Rome en Florence uitgezocht. Toen toch maar weer niet en dan naar Malta. Ja en dan kwam er nog een optie om naar Wenen, Boedapest en nog 2 plaatsen te gaan. Op een goed moment had hij 4 reizen uitgezocht. Hij wist het niet meer wat te doen, dus bracht ik mijn favoriete bestemming naar voren. Oké, laten we naar Malta gaan. Om een lang verhaal kort te houden: Malta werd het toch niet. We kwamen bij de eerste keuze uit. Rome en Florence.
We hebben onderweg heel wat gezien, maar zeker ook in Rome. Men had ons verteld dat het erg druk is in Rome, maar zo druk dat hadden wij ook weer niet verwacht. Op onze vrije dag in Rome hebben we heel wat gelopen om zo veel mogelijk te zien.
Nu had ik een aantal jaren geleden iets gehoord over een kattenopvang in het centrum van Rome. Dat wilde ik natuurlijk zien. Ik wist niet wat ik moest verwachten, maar het is heel apart. Toen we bij de ruïnes van een tempel waren gekomen hadden we een goed uitzicht waar de katten fijn konden vertoeven. Alleen was het zo warm dat er maar 2 katten binnen zicht lagen. Waar de rest lag zagen we in eerste instantie niet totdat we een trap naar beneden zagen. Daar kwamen we in een ruimte en daar lagen en liepen heel wat katten.
Deze ruïne is de plek waar volgens de overlevering keizer Julius Ceasar vermoord zou zijn, in de rug gestoken door Brutus. De ruïnes liggen onder straathoogte.
Het was een prima plek voor de talloze zwerfkatten. Of katten die worden afgedankt. Vaste bezoekers gaven de katten voedsel, maar de populatie breidde snel uit. De katten waren niet gecastreerd.
Twee dames hebben zo rond 1990 deze opvangplaats onder hun hoede genomen. Dit is de huidige kattenopvang geworden. Ook hebben zij er een opvang van gemaakt voor zieke katten. Het is opgericht met als voornaamste doel castreren en vaccineren van alle katten en het verzorgen van zieke, oude, afgedankte en gehandicapte katten.
Er zijn nu meer vrijwilligers die elke dag komen om de katten te verzorgen en te voeden. Indien mogelijk wordt er voor de katten een eigen thuis gezocht. Er is ook een “nursery”. Een ruimte waar de katten leven die om verschillende redenen niet meer naar buiten kunnen.
Ze doen ontzettend hun best om voor alle katten te zorgen. Er is nu ook een ontvangstruimte voor mensen die hier willen komen kijken. Vooral de toeristen.
Daarom zijn ze ook begonnen met allerlei souvenirs en andere benodigdheden. Ze verkopen echt mooie spulletjes.
Daarnaast zie je ook diverse mandjes, krabpalen en wegkruiphoekjes en de ruimte waar de zieke katten worden opgevangen.
Vrijwilligers vertellen over de kattenopvang en leiden je rond.
En zoals bij vele andere dierenopvangcentra moet dit allemaal gebeuren zonder een cent subsidie. Het is volledig afhankelijk van giften, de verkoop van kattensouvenirs, van adoptie op afstand en de bereidheid van vrijwilligers om te helpen.
Ik vond het een hele beleving. Natuurlijk wat spulletjes gekocht en gedoneerd. Gelukkig kan ik vanuit Nederland aan dit kattenasiel doneren.
Mocht je in Rome komen, ga dit kattenparadijs zeker bezoeken.
Deze reis kon niet meer stuk. Wij hebben heel veel gezien en genoten.
Een kleine kanttekening: elke ochtend was het vroeg opstaan om op tijd ergens naar toe te rijden.
De reden is dat een touringcar anders moet wachten nadat schoolbussen en eigen bussen vertrokken zijn.
Yvonne Van Kerchove
- Details
- Categorie: Informatie over de kat
Als het warmer weer wordt is het belangrijk extra aandacht te besteden aan je huisdier. Veel dieren kunnen niet goed tegen de hitte. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je huisdier koel blijft en niet oververhit raakt. Dan kan erg gevaarlijk en soms zelfs dodelijk zijn.
Maar waar moet je dan op letten? Wat kun je doen om je konijnen koelte te bieden? Hoe herken je oververhitting bij je kat? Hoe koel je je hond als hij oververhit is? Wanneer bel je de dierenarts of dierenambulance?
Voorkomen is beter dan genezen.
Onze huisdieren hebben veel minder zweetkliertjes dan wij mensen. Dat betekent dat zij hun warmte niet kwijt kunnen raken door te zweten, maar door bij voorbeeld te hijgen de voetzolen te koelen. Op een warme dag is dat niet altijd genoeg, ook met matige inspanning zijn dieren daardoor snel oververhit. Het is dan ook van levensbelang dat je je dier op warmere dagen koel houdt. Over het algemeen geldt:
• Schaduw buiten – Dieren die (vrij) buiten rondlopen zoeken zelf wel een koel plekje. Maar het kan geen kwaad om er eentje te creëren. Denk aan een struik, wat planten of een tafeltje. Een weetje: onder een boom is het al snel een paar graden koeler dan onder een zonnescherm of parasol. Bladeren verdampen namelijk water, waardoor de omringende lucht afkoelt. Denk dus aan de warme zomerdagen bij de aanleg van je tuin of dierverblijf.
• Een koele ruimte binnen – Verblijven je dieren binnen? Geef ze dan toegang tot een ruimte waar nauwelijks zon komt of waar koele tegels zijn zodat ze daar kunnen afkoelen.
• Vers drinkwater – Net als voor mensen is het voor dieren heel belangrijk dat ze altijd beschikking hebben over vers, koel (niet te koud) drinkwater. Ververs het water iedere dag en zorg dat het water in de schaduw staat. Verschillende bacteriën gedijen namelijk uitstekend in warm water.
• Nooit in de auto – Een auto die in de zon staat verandert al snel in een oven. Zelfs in de schaduw met het raam open kan de temperatuur gemakkelijk oplopen tot boven de 40 graden. Een levensgevaarlijke temperatuur! Dieren raken binnen de kortste keren oververhit en overlijden. Je dier in een auto achterlaten is levensbedreigend! Doe dit dan ook nooit.
Help mijn dier is oververhit!
Oververhitting is levensgevaarlijk. Ook als je een dier levend uit de hitte weet te halen, is daarmee niet gezegd dat hij/zij het zal overleven. Bij een extreem hoge lichaamstemperatuur bestaat het gevaar van stolling van lichaamseiwitten die tot onomkeerbare beschadigingen kunnen leiden (vergelijk het met het koken van een ei). Het bloed wordt dan dik en stroperig waardoor het niet meer goed kan stromen. Het gevolg: te weinig zuurstof wordt gecirculeerd door het lichaam waardoor het dier kan stikken of overlijden door ernstige hersenbeschadiging. Al bij temperaturen van 200 C kunnen dieren oververhit raken. Wees er dus op bedacht!
Wat zijn de signalen van oververhitting?
• Het dier is suf en wil/kan niet opstaan.
• Soms hijgt het dier, maar lang niet altijd!
• Het dier braakt of begint te kwijlen.
• Diarree.
• Verhoogde lichaamstemperatuur of koorts.
• De slijmvliezen zijn rood.
• Geen eetlust.
Wat te doen bij oververhitting?
• Laat iemand direct een dierenarts of dierenambulance bellen. Zodat het dier zo spoedig mogelijk geholpen wordt. Of bel 144, het landelijk noodnummer voor dieren in acute nood. De medewerkers kunnen de lokale ambulance inschakelen.
• Breng het dier ondertussen direct naar een koele plek.
• Maak het dier nat (niet de rug) met lauwe vochtige doeken en zorg dat de doeken nat blijven. Gebruik geen koud water, dat vernauwt de aderen wat het afkoelen vertraagt. Levensgevaarlijk dus! Koel de voetzooltjes, de buik en de borst.
• Koel het dieren eventueel extra met een ventilator, maar laat het dier niet te snel afkoelen.
Ik zie een dier in een hete auto. Wat nu?
Bel direct 144, het landelijke noodnummer voor dieren in acute nood. Een medewerker van meldpunt 144 zal je vragen naar de situatie. Hoe is het met het dier gesteld? Indien er spoed is en er geen tijd is om de politie af te wachten, zullen zij jou toestemming geven de ruit in te slaan. Zo wordt er adequaat en snel gereageerd en voorkom je dat je aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade aan een auto.
Katten
Katten zorgen over het algemeen goed voor zichzelf. Zij zoeken snel een plekje in de schaduw op om af te koelen. Door hun isolerende vacht houden ze voor een groot deel de warmte buiten. Maar wat hebben ze dan wel nodig?
• Katten met licht roze oorschelpen zijn gevoelig voor verbranding en hebben een verhoogde kans op huidkanker. Is er een hoge zonnekracht? Smeer de oren van je kat dan even in met een zonnebrandvoor baby’s, factor 50. Let er op dat er geen zink of salicylaten in zitten, die zijn bij grotere hoeveelheden giftig. Er zijn ook speciale kattenzonnebrandcrèmes te koop.
• Op warme dagen wil je je huis overdag en ’s avonds graag wat laten afkoelen. Zet je reamen vooral open, maar let op met kiepramen! Katten die via de open bovenzijde van een kiepraam de koelte opzoeken en uitglijden kunnen klem komen te zitten in de zijkant van het kiepraam. Regelmatig verhangt een kat zich op deze manier. Heb jij een kiepraam? Zorg dat de kat niet in de ruimte van dit raam kan komen of koop speciale afdeknetjes om te voorkomen dat de kat tussen de zijkant bekneld kan raken.
• Begint de kat ondanks de voorzorgsmaatregelen te hijgen? Dan gaan de alarmbellen af.
Katten hijgen niet zoals honden om hun warmte kwijt te raken. Gaan ze dit toch doen dan zijn zij zwaar oververhit en in kritieke toestand. Onderneem direct actie en bel de dierenarts of 144!
Yvonne
Bron: Sophia Vereeniging
- Details
- Categorie: Informatie over de kat
We beseffen het vaak niet, maar ook dieren rouwen om het verlies van soortgenoten of een familielid. Zelfs als katten niet altijd elkaars beste vrienden zijn dan kunnen ze elkaar toch missen als er één komt te overlijden.
Ze raken immers in de war en begrijpen niet waarom hun soortgenoot nu plots weg is. Het snuffelen aan het lichaam van een overleden maatje kan katten helpen bij de rouwverwerking.
Katten zijn gewoontedieren en rekenen erop dat ook hun menselijke familieleden zich elke dag hetzelfde gedragen.
Als wij als mens rouwen om het vreselijke verlies van ons huisdier of familielid dan verandert de spanning en dynamiek in het huishouden. Ook de kat en de andere huisdieren voelen deze verandering erg goed aan. Als de kat ons hoort huilen of onze stress voelt, is dat voor de kat een signaal dat er iets grondigs mis is.
Tijdens onze rouwperiode schenken we misschien ook onbewust minder aandacht aan de andere huisdieren. We spelen minder met hen of ze krijgen hun maaltijd al eens wat later dan gewoonlijk. De interactie met je kat kan hierdoor wat moeizamer verlopen. Maar niet getreurd! Met deze tips kun je al heel wat problemen voorkomen.
Gedragsverandering.
Observeer de eet- en kattenbakgewoonten van je kat. Het is normaal als een treurende kat (even) niet meer wil eten of wat minder of vaker de behoeften doet.
Het is echter gevaarlijk als een kat meer dan twee dagen niet eet. Dit kan schade aan de lever veroorzaken. Ook een kat kan depressief worden. Iedereen, mens of huisdier gaat op zijn/haar eigen manier met verlies om.
Het kan echter ook zijn dat een kat die stress ondervond van de overleden kat zich plots meer ontspannen gaat gedragen.
Troost.
Indien je het gevoel hebt dat je troost zou kunnen vinden door een gedenkteken voor je overleden kat/huisdier te maken, dan kan dit de overlevende kat ook helpen.
Als jij je daardoor iets beter of rustiger voelt zal de kat dit oppikken en zich ook beter gaan voelen. Dit kan zeker ook nuttig zijn voor kinderen. Zij zijn ook vaak in de war door alle emoties en spanningen in het huishouden door het verlies van een huisdier. Je kunt samen een mooie steen in de tuin leggen. Een fotoalbum samenstellen, een tekening maken enz. Dit alles kan helpen met het verdriet te verwerken.
Tijd heelt wonden. Indien je meerdere katten hebt, heb je zeker al opgemerkt dat zij allen onderling ook verschillende relaties tot elkaar hebben. Zij hebben een manier gevonden om met elkaar samen te leven. Zelfs al is er af en toe vijandigheid of wordt er ruzie gemaakt over wie de baas, de dood van één van de huisdieren zal hen allen op een bepaalde manier wat stress bezorgen. De dynamiek na het wegvallen van een huisgenoot verandert. Hou dit proces wat in de gaten, zeker als één van de dieren echt "gepest” of aangevallen wordt door de anderen.
Katten zouden gemiddeld 3 (tot soms 6) maanden “rouwen”. Gun hen de tijd om eerst even tot rust te komen na een nieuwe situatie in huis. Zet er dus niet meteen een nieuwkomer bij aangezien ook dat weer onrust met zich meebrengt en de verstandhouding tussen de katten door een opeenstapeling van stress verstoord van start zal gaan!
Er zijn verschillende mogelijkheden om de rouw te ondersteunen: een verdamper; een spray etc. Deze verspreiden feromonen waardoor katten zich meer op hun gemak voelen in stresssituatie zoals een overlijden, een verhuizing, de komst van een baby enz …..
Er is inmiddels ook een dieetvoeding hiervoor. Eventueel kan men hulp inschakelen van een erkend kattengedragstherapeut.
Yvonne Van Kerchove