Suikerziekte bij de kat. Wat is het en wat kun je ermee?
Op 6 juni 2016 is er voor vrijwilligers en leden van de Vereniging Kattenzorg Dordrecht e.o. een lezing gehouden door dierenarts Irene van Dijl.
Omdat er bij het aanvragen voor de vakantiedienst steeds meer gevraagd wordt naar vrijwilligers voor een kat te zorgen die suikerziekte heeft, ook wel diabetes mellitus genoemd, hebben wij haar gevraagd hierover een uitleg te komen geven. Zij heeft dit ook gedaan met ondersteuning van een power-point-presentatie. Als "oppas" had zij haar Tervuerense Herder meegebracht. Daarnaast is zij zelf personeelslid van een Brits Langhaar en een Brits Korthaar.
Suikerziekte houdt in dat de alvleesklier weinig of geen insuline produceert. Alle facetten hierover zijn door haar benoemd. Tevens is er uitleg gegeven hoe insuline het beste bij de kat kan worden ingespoten. Annelies van der Have had hiervoor 2 van haar katten meegebracht die het allemaal reuze spannend vonden. Glucose bepalen gebeurt meestal bij de dierenarts. Alle aanwezigen hebben er veel van op kunnen steken. Het is te veel om hier allemaal te vermelden, maar ik wil toch aangeven wat er zoal is besproken.
Suikerziekte:
- wat is het?
- glucose en insuline;
- wat doet insuline?
- verschijnselen;
- diagnose;
- hoe ontstaat het bij de kat?
- behandeling;
- voeding;
- vooruitzichten;
- grootste gevaar: te lage bloeddrukspiegel;
- hypoglykemie: hoe te herkennen?
- hypoglykemie: wat te doen?
- voorzorgsmaatregelen i.v.m. vakantiedienst;
- injectietechniek:
- voordat je begint
- met een spuit
- met een vetpen - voordelen insulinepen versus spuit;
- samenvatting.
Ook deze lezing is weer zeer boeiend geweest door haar manier van overdragen.
Bovenstaande vervangen door: Irene van Dijl is dierenarts, acupuncturist, osteopaat en chiropractor voor dieren. Zij heeft haar eigen praktijken in Deil en Dordrecht. Zie www.natuurlijkdierenartsirene.nl. In 2017 is er een lezing over EHBO bij gezelschapsdieren, welke ook door Irene wordt gehouden. Kijk op EHBO en de kat