Informatie over de kat

Vereniging Kattenzorg Dordrecht e.o.

Hoe maak je een kat schoon? Doorgaans zien katten er altijd onberispelijk uit. Maar het komt wel eens voor dat een kat langs een pas geverfde deur heeft gestreken, in een sloot vol bagger is gevallen of onder de motorolie zit. Wat nu?

Wateroplosbare producten

Zoals modder en waterverf kunnen worden verwijderd door de kat simpelweg te wassen met een shampoo speciaal voor katten of met Zwitsal® baby shampoo.

Niet in wateroplosbare producten

Zoals motorolie, teer en (hoog)glansverf, vergen meer werk. Deze producten moeten zo snel mogelijk uit de vacht van de kat worden verwijderd, want ze zijn giftig voor een kat. Deze producten kunnen via de haren de huid binnendringen of door de kat zelf van de haren worden opgelikt en zo in het lichaam van de kat komen. Gebruik géén verfoplossende middelen zoals wasbenzine of terpentijn, want die zijn niet alleen giftig voor een kat maar geven na contact met de huid veel irritatie.

  1. Veeg met een schone droge doek zoveel mogelijk weg. Eventueel kan men vettig aanvoelende producten proberen uit te borstelen na eerst op de besmeurde plekken talkpoeder te strooien.
  2. Knip de besmeurde haren zoveel mogelijk weg zonder in de huid te knippen.
  3. Om het product proberen op te lossen kan de besmeurde vacht met plantaardige olie worden ingewreven.
  4. Was daarna met Driehoekzeep® of met Zwitsal® baby shampoo. Spoel de zeepresten goed uit de vacht en droog de kat zo goed mogelijk af.