Informatie over de kat

Vereniging Kattenzorg Dordrecht e.o.

Hoe leuk is het een klein kitten in huis. Hoe kleiner hoe leuker, want het vertedert.
Maar wees u ervan bewust dat het te vroeg verlaten van een nest (soms onherstelbare) gedragsproblemen kan veroorzaken, zoals agressie, angst, krabben, bijten en plassen in huis.
Kittens moeten eigenlijk ook niet alleen bij iemand in huis komen. Zeker niet als de toekomstige eigenaar niet veel thuis is. Het is fijn voor de kat/kitten om een metgezel te hebben.

Het jonge diertje mist de opvoeding van de moeder en moet ook in het nieuwe thuis leren wat wel of niet mag. De inprentingsfase van 2 tot 8 weken is zeer belangrijk.
Heel de dag alleen leidt vaak tot ongewenst gedrag omdat het kitten zich verveelt. Ook voor een volwassen kat is het niet prettig veel alleen te zijn. Men zegt vaak dat een kat niet aan zijn mens gehecht is maar aan het huis, maar dat is niet juist.
Een kat houdt niet van veranderingen maar is zeker ook aan de mens gehecht. Enkele uitzonderingen daar gelaten.
Mensen die een kitten willen kopen doen er goed aan zich te laten voorlichten voordat ze tot aanschaf overgaan. En bij twijfel: raadpleeg een dierenarts.
Zo is voor later veel ellende te voorkomen en dat is zowel voor de toekomstige eigenaar als het kitten beter.
Het welzijn van het dier moet altijd voorop staan.

Ook is het belangrijk in de inprentingsperiode het kitten te laten wennen aan allerlei geluiden en andere zaken zoals bij voorbeeld:

. de stofzuiger;

. de deurbel;

. kinderen;

. visite;

. het vervoersmandje;

. etc.
Natuurlijk niet alles tegelijk maar elke keer weer iets erbij.

En houdt ze de eerste tijd echt binnen. Zeker tot ze de benodigde vaccinaties hebben gehad. Katten vinden het gezellig een ommetje te maken maar dit kan ook in een afgezette tuin of op afgezet balkon waar ze zich kunnen verstoppen of lekker kunnen gaan liggen zonnen.
Mensen vinden het ook leuk een kitten uit te dagen om te spelen met hun handen en/of voeten. Het is beter dit niet te doen. Want wordt het nog leuk gevonden wanneer het kitten volwassen is geworden en ook meer kracht heeft?