Een aantal weken geleden een half uur voor de afspraak voor een behandeling in mijn trimsalon, ging de telefoon. Lichtelijk in paniek vertelde een mevrouw dat de kat onder het bed zat en met geen mogelijkheid in het mandje te krijgen was.
Ze was al enige tijd bezig en het stressniveau was bij haar en de kat aardig gestegen. Ik heb wat adviezen gegeven waardoor dit de volgende keer beter kan worden aangepakt.
Deze tips wil ik graag met u delen. Daar een kat over het algemeen niet graag van huis gaat en niet omdat de muizen dan op tafel dansen! Voor katten is controle op hun omgeving belangrijk, weten waar alles staat en wat er gebeurd. Op het moment dat ze uit hun vertrouwde omgeving gehaald worden wordt dit dus niet met gejuich ontvangen.
Voor katten die niet naar tentoonstellingen gaan, wordt het vervoersmandje meestal maar een keer per jaar tevoorschijn gehaald......... voor een bezoek aan de dierenarts.
De rest van het jaar staat het mandje in de schuur of op zolder. Uw kat heeft de link dan snel gemaakt op het moment dat u het in de gang zet; soms is hij zelfs even een aantal uur spoorloos!
Het vervoersmandje wordt een aangename plek.
De eerste stap om dit te bereiken is om het vervoersmandje altijd bereikbaar te maken voor uw kat.
Zet het in de kamer met een dekentje erin; zo staat het altijd klaar mocht er een noodgeval zijn. Het andere voordeel is dat de kat het ook heel normaal gaat vinden.
Leg af en toe wat brokjes of wat snoepjes in de buurt van het mandje en vervolgens ook een aantal er in. De kat kan er dan zelf in en uit gaan. Geef hem vervolgens alleen een paar brokjes als de kat al in de mand zit.
De volgende stap is om met de kat in het mandje met het deurtje dicht, rond te lopen. Daarna krijgt hij weer wat lekkers. Dit wordt dan uitgebreid om met het mandje naar de auto te lopen en er even in te zitten. Als dit allemaal zonder problemen verloopt, kunt u een stukje gaan rijden.
De laatste stap is om ook naar de dierenarts te gaan; geef uw kat ook dan een beloning indien hij niet al te zeer afgeleid is door alle vreemde geuren. Eventueel kunt u dit ook op bouwen door een keer langs de dierenarts te gaan zonder dat er een behandeling volgt.
Ik heb dat zelf ook bij een angstige kat in de trimsalon gedaan; de eerste week kwam de kat en haalde ik haar alleen even uit het mandje. En de week erna kwam de kat terug en kon ik zonder problemen al haar klitten wegscheren.
In het dierenasiel en in mijn trimsalon heb ik gemerkt dat een mandje met een opening aan de bovenkant erg fijn is; een kat hoeft daar niet in geduwd te worden!
Positief belonen
Het is belangrijk dat een kat voor goed gedrag beloond wordt. Dus als hij uit zichzelf naar het mandje gaat, mag dit direct beloond worden. Een kat geeft zelf goed aan of hij het eng vindt of dat u een volgende stap kan zetten.
Neem hier wel de tijd voor. Bij de ene kat kunnen alle stappen in een week gedaan worden, maar bij de andere kat kan het wel maanden duren.
Op het moment dat de kat het heel erg eng blijft vinden, kan er zeker gebruik gemaakt worden van Feliway-spray. Hiermee kan het mandje ingespoten worden waardoor het een veilige geur krijgt voor katten.
Door: Miranda Geerlings, gedragstherapeute voor katten.