Informatie over de kat

Vereniging Kattenzorg Dordrecht e.o.

We beseffen het vaak niet, maar ook dieren rouwen om het verlies van soortgenoten of een familielid. Zelfs als katten niet altijd elkaars beste vrienden zijn dan kunnen ze elkaar toch missen als er één komt te overlijden.
Ze raken immers in de war en begrijpen niet waarom hun soortgenoot nu plots weg is. Het snuffelen aan het lichaam van een overleden maatje kan katten helpen bij de rouwverwerking.
Katten zijn gewoontedieren en rekenen erop dat ook hun menselijke familieleden zich elke dag hetzelfde gedragen.

Als wij als mens rouwen om het vreselijke verlies van ons huisdier of familielid dan verandert de spanning en dynamiek in het huishouden. Ook de kat en de andere huisdieren voelen deze verandering erg goed aan. Als de kat ons hoort huilen of onze stress voelt, is dat voor de kat een signaal dat er iets grondigs mis is.

Tijdens onze rouwperiode schenken we misschien ook onbewust minder aandacht aan de andere huisdieren. We spelen minder met hen of ze krijgen hun maaltijd al eens wat later dan gewoonlijk. De interactie met je kat kan hierdoor wat moeizamer verlopen. Maar niet getreurd! Met deze tips kun je al heel wat problemen voorkomen.

Gedragsverandering.
Observeer de eet- en kattenbakgewoonten van je kat. Het is normaal als een treurende kat (even) niet meer wil eten of wat minder of vaker de behoeften doet.
Het is echter gevaarlijk als een kat meer dan twee dagen niet eet. Dit kan schade aan de lever veroorzaken. Ook een kat kan depressief worden. Iedereen, mens of huisdier gaat op zijn/haar eigen manier met verlies om.

Het kan echter ook zijn dat een kat die stress ondervond van de overleden kat zich plots meer ontspannen gaat gedragen.

Troost.
Indien je het gevoel hebt dat je troost zou kunnen vinden door een gedenkteken voor je overleden kat/huisdier te maken, dan kan dit de overlevende kat ook helpen.

Als jij je daardoor iets beter of rustiger voelt zal de kat dit oppikken en zich ook beter gaan voelen. Dit kan zeker ook nuttig zijn voor kinderen. Zij zijn ook vaak in de war door alle emoties en spanningen in het huishouden door het verlies van een huisdier. Je kunt samen een mooie steen in de tuin leggen. Een fotoalbum samenstellen, een tekening maken enz. Dit alles kan helpen met het verdriet te verwerken.

Tijd heelt wonden. Indien je meerdere katten hebt, heb je zeker al opgemerkt dat zij allen onderling ook verschillende relaties tot elkaar hebben. Zij hebben een manier gevonden om met elkaar samen te leven. Zelfs al is er af en toe vijandigheid of wordt er ruzie gemaakt over wie de baas, de dood van één van de huisdieren zal hen allen op een bepaalde manier wat stress bezorgen. De dynamiek na het wegvallen van een huisgenoot verandert. Hou dit proces wat in de gaten, zeker als één van de dieren echt "gepest” of aangevallen wordt door de anderen.

Katten zouden gemiddeld 3 (tot soms 6) maanden “rouwen”. Gun hen de tijd om eerst even tot rust te komen na een nieuwe situatie in huis. Zet er dus niet meteen een nieuwkomer bij aangezien ook dat weer onrust met zich meebrengt en de verstandhouding tussen de katten door een opeenstapeling van stress verstoord van start zal gaan!

Er zijn verschillende mogelijkheden om de rouw te ondersteunen: een verdamper; een spray etc. Deze verspreiden feromonen waardoor katten zich meer op hun gemak voelen in stresssituatie zoals een overlijden, een verhuizing, de komst van een baby enz …..

Er is inmiddels ook een dieetvoeding hiervoor. Eventueel kan men hulp inschakelen van een erkend kattengedragstherapeut.

Yvonne Van Kerchove