Oormijten zijn kleine parasieten die zich nestelen in de gehoorgang van katten en honden. De wetenschappelijke naam is: otodectes cynotis. Deze mijten zijn zeer besmettelijk en kunnen ook jeuk bij mensen veroorzaken. Een oorontsteking of otitis externa is een frequent voorkomend probleem bij de kat. De belangrijkste oorzaak is de oormijt. Andere oorzaken hebben te maken met allergieën, bacteriële infecties en schimmels.
Oormijt
Symptomen
Jeuk! Katten kunnen erge jeuk hebben van deze oormijten. Typisch is ook het zwarte, koffiedrabachtige oorsmeer in de oren. Oormijten kunnen ook oorontstekingen veroorzaken. Sommige katten lijken echter weinig last van te hebben van de oormijten.
Diagnose
De dierenarts zal direct het zwarte oorsmeer herkennen. Bij twijfel kan men de mijten zien onder de microscoop. Indien men goed kijkt kan men ze ook met het blote oog waarnemen. De mijten zitten echter diep in het oor, dus een speciale otoscoop (toestel om in het oor te kijken) is nodig hiervoor.
Behandeling
De dierenarts zal de oren goed schoonmaken en medicatie meegeven om in de oren te druppelen. Er bestaat ook medicatie die men eenmalig moet druppelen op de huid in de nek.
Infecties met oormijt zijn erg besmettelijk voor andere katten en honden en zou soms ook jeuk bij mensen kunnen veroorzaken. Het is dus belangrijk om ook alle andere dieren te behandelen indien oormijt wordt vastgesteld.
Oorontsteking
Symptomen
Symptomen van een oorontsteking zijn jeuk en/of pijn die zich uit in krabben aan de kop. De binnenkant van de oorschelp en de gehoorgang zijn rood, warm en gezwollen van de ontsteking. In erge of onbehandelde gevallen kan de infectie overgaan naar het middenoor (otitis media) en het binnenoor (otitis interna). Evenwichtsstoornissen kunnen dan optreden. Een chronische oorontsteking is een ontsteking van lange duur die niet of slecht reageert op behandeling, of die altijd terugkomt. Er ontstaan dan veranderingen, zoals verdikkingen van de huid van de gehoorgang.
Diagnose
De symptomen laten meestal weinig twijfel bestaan over de aanwezigheid van een oorontsteking. De juiste oorzaak zal men trachten te achterhalen door een onderzoek van de oren met een otoscoop, een apparaat om in het oor te kijken. Indien nodig zal men ook een uitstrijkje maken van het oorsmeer om te achterhalen welke kiemen aanwezig zijn.
Behandeling
De behandeling van een otitis externa is afhankelijk van de oorzaak en de aanwezige kiemen. Eerst zal men de oren schoonmaken met speciale vloeistof. Indien een voorwerp in het oor zit zal men dit verwijderen. De bacteriële en schimmel-infectie wordt behandeld met oordruppels. Indien nodig kan men een allergie behandelen met aangepaste medicatie.
Prognose
De prognose is over het algemeen goed, hoewel bij vele katten de oorontsteking weer terug kan komen. Ernstige chronische gevallen kunnen behandeld worden met chirurgie waarbij men in bepaalde gevallen zelfs zal overgaan tot het volledig verwijderen van het oor.