Het gedrag van de kat

Vereniging Kattenzorg Dordrecht e.o.
Categorie: Gedrag van de kat

Vorig jaar heb ik mijn zesjarige Lodewijk moeten laten inslapen; wat een vreselijke gebeurtenis wat nog elke dag pijn doet. Wat een ingrijpende gebeurtenis en wat een gemis.....

Toen besefte ik hoeveel geluk ik heb gehad met de drie poezen die ik hiervoor heb gehad; zij zijn 20 jaar geworden. En gelukkig zie je steeds meer oudere katten omdat de verzorging steeds gespecialiseerder wordt en de voeding ook.

Om een illustratie te geven over de leeftijd van je kat hebben we hieronder een tabel geplaatst zodat je kunt zien hoe oud je kat is in kattenjaren aan de hand van mensenjaren.

Kattenleeftijd

Mensenleeftijd

1 maand

6 maanden

2 – 3 maanden

2 – 5 jaar

4 maanden

6 – 8 jaar

6 maanden

10 jaar

7 maanden

12 jaar

12 maanden

15 – 16 jaar

18 maanden

20 – 21 jaar

2 jaar

24 jaar

3 jaar

28 jaar

4 jaar

32 jaar

5 jaar

36 jaar

6 jaar

40 jaar

7 jaar

44 jaar

8 jaar

48 jaar

9 jaar

52 jaar

10 jaar

56 jaar

11 jaar

61 jaar

12 jaar

64 jaar

13 jaar

68 jaar

14 jaar

72 jaar

15 jaar

76 jaar

16 jaar

80 jaar

17 jaar

84 jaar

18 jaar

88 jaar

19 jaar

92 jaar

20 jaar

96 jaar

 

Hoe zie je dat je kat ouder wordt?

Net als bij mensen is dat heel verschillend. Sommige katten blijven heel actief tot op hoge leeftijd en sommige katten doen het al snel wat rustiger aan. Nu zijn katten meesters in het verbloemen van eventuele mankementen, dus het is ook een kwestie van je kat af en toe goed observeren.

Katten worden over het algemeen wat minder soepel; kunnen last krijgen van artrose. Dit merk je wanneer ze wat minder hoge plekken opzoeken; niet meer op een stoel of de vensterbank kunnen springen. Maar soms worden ze ook onzindelijk omdat de rand van de bak te hoog is of ze eerst een trap moeten oplopen wat net teveel kan zijn.

Vaak kan ook hun gehoor minder worden of helemaal verdwijnen, wat soms ook niet opvalt omdat een kat de routine wel kent en weet hoe laat het eten geserveerd wordt! Maar ze kunnen wel opeens wat schrikachtig of soms zelfs agressief reageren als ze aangeraakt worden terwijl ze het niet aan hebben zien komen. Dit kan naar zowel een eigenaar zijn als naar een ander dier in het gezin.

Ik heb zelf pasgeleden een kat in de trimsalon gehad waarvan de eigenaar niet in de gaten had dat de kat blind was geworden; de kat liep nog gewoon door het huis en zolang de meubels niet verplaatst worden lukt dat best aardig....

Ook kunnen katten last krijgen van dementie; vaak merk je dat ze 's nachts opeens wakker schrikken en hard gaan miauwen omdat ze even niet meer weten waar ze zijn. Of dat ze de kattenbak niet meer weten te vinden of zelfs de weg in huis kwijt zijn.

Natuurlijk heb ik een aantal tips:      

  • Let op veranderingen in het gedrag van je kat; meer of minder eten of drinken, kattenbakgewoontes, hoeveelheid activiteit, miauwen. Katten zijn gewoontediere dus elke verandering kan een aanwijzing zijn dat er iets aan de hand is. Als er een medisch probleem is, is het goed om er snel bij te zijn. Des te groter is de kans dat er iets aan gedaan kan worden.
  • Ga minimaal 1x per jaar voor controle naar de dierenarts; bij veel dierenartsen zijn speciale senioren checks, juist om er snel bij te zijn als er iets aan de hand is. Ook is het belangrijk om het gebit in de gaten te houden; ook bij katten kan tandsteen ontstaan, wat kan leiden tot ontstekingen.
  • Laat de kat niet te dik worden; als de kat minder actief wordt dan moet ook de voeding aangepast worden om te zorgen dat hij niet te dik wordt, wat weer niet goed is voor de gezondheid. Maar een kat kan ook te weinig gaan eten omdat de reuk minder wordt. Extra geurende brokjes of het eten iets opwarmen kan dan zeker helpen.
  • Een kat kan zich zelf goed verzorgen; alleen als hij niet zo goed overal meer bij kan, dan heeft hij wat hulp nodig voor het vachtonderhoud. Kam de kat regelmatig en houdt ook de nageltjes in de gaten. Omdat ze wellicht minder lopen slijten de nagels minder waardoor ze soms zelfs in de kussentjes kunnen groeien.
  • Houdt de kat bezig; hoewel de activiteiten waarschijnlijk wel minder kunnen worden is het wel goed om de kat te blijven uitdagen. Hij hoeft niet veel meer te rennen maar met een hengeltje spelen terwijl de kat blijft liggen of een muisje met valeriaan wordt nog steeds gewaardeerd.
  • Maak je huis senior waardig; maak het net wat makkelijker voor de kat. Zet een opstapje voor zijn favoriete ligplekje. Of maak met wat plankjes een trapje naar de vensterbank. Pas de kattenbak aan als deze een hoge instap heeft. Zet ook wat meer kattenbakken en eet- en drinkbakjes neer zodat de kat niet hoeft te zoeken of eerst een trap af moet lopen terwijl dat moeilijk gaat.
  • Houdt het lekker warm; oudere katten zijn gevoeliger voor temperatuurwisselingen. Je maakt ze dan ook helemaal blij met een warm plekje zonder tocht. Om ze helemaal te verwennen zijn er warmtekussens in de handel waar ze niet meer van weg te slaan zijn.
  • Houdt de kat binnen; als de kat ook buiten kwam is het nu wellicht het moment om ze binnen te gaan houden. Vooral als het gehoor en zicht achteruit gaan wordt het gevaarlijk als ze vrij kunnen rondlopen buiten. Geef ze voldoende afleiding en zorg voor een mooi plekje in de vensterbank zodat de kat nog wel van het buitenleven kan genieten.
  • Als laatste komt het vooral neer op TCL, dit is Tender Love & Care. Ouder worden is niet altijd makkelijk maar door hem te helpen kan een oudere kat nog een mooi en comfortabel leven hebben!

Door: Miranda Geerlings gedragstherapeut voor katten.