Informatie over de kat

Vereniging Kattenzorg Dordrecht e.o.

Katten kunnen niet praten, maar communiceren met hun lichaamstaal. De staart wordt dus niet enkel gebruikt om hun evenwicht te bewaren of om snelheid te verkrijgen tijdens het springen.
Net zoals bij een hond kun je door naar de staart te kijken een idee krijgen hoe je kat zich voelt.

Ontspannen
Wanneer een kat ontspannen rondloopt, houdt hij zijn staart losjes achter zich. De staart gaat omhoog als hij een bevriende kat of mens ontmoet. Vaak met een kleine knik in het puntje van de staart.

Als de kat enthousiast is, bij voorbeeld omdat je thuiskomt of omdat je zijn eten aan het klaarmaken bent, zal hij ook vaak kopjes geven en/of miauwen.

Het is genoeg!
Als de staart heen en weer gezwiept wordt betekent dit dat de kat geïrriteerd is. Bij voorbeeld wanneer hij vindt dat hij nu wel genoeg geaaid is.
Een kwispelende kat is, in tegenstelling tot een hond, dus NIET BLIJ! Blijf je doorgaan dan loop je het risico op een beet of een krab. De kat geeft je dus een duidelijke waarschuwing. Hoe groter en sneller de zwaaibeweging hoe geïrriteerder de kat.

Angst
Als een kat bang is of als hij probeert een confrontatie uit de weg te gaan, kan hij ook zijn staart helemaal omlaag brengen of tussen zijn poten stoppen.

Een kat die onzeker is zal zich “groter” doen lijken om “stoerder” over te komen. Hij zal zijn rug krommen en staart dikker maken. Zo hoopt hij de vijand af te schrikken.

Enthousiasme
Indien je kat komt aanlopen met een rillende, rechtopstaande staart dan wil hij zeggen dat hij heel blij en enthousiast is.
Dit gebeurt vaak wanneer je even weg bent geweest en weer thuiskomt.