De bel gaat en één van uw katten zit al boven in de slaapkamer. Of de stofzuiger wordt gepakt en de katten rennen weg. Herkent u dit?
Over het algemeen is het geen probleem en op het moment dat " het gevaar" geweken is, staan de katten al weer naast u.
Er zijn verschillende gradaties van angst en het is belangrijk deze te herkennen.Een kat die schrikt en direct hersteld is prima in staat om te leren van zijn ervaringen. Hoe groter de angst is hoe minder "aanspreekbaar" de kat is.
Een kat die echt in paniek is wil alleen nog maar vluchten uit deze situatie. Op het moment als dat niet mogelijk is, is er een grote kans dat de kat aanvalt. Dit wordt dan angst agressie genoemd. Een voorbeeld zie je weleens bij de dierenarts. Sommige katten zijn zo bang dat zij zich niet meer rustig laten vastpakken ook niet door de eigenaar. Omdat zij zo in beslag genomen worden door hun emotie. Een advies wat ik dan geef is om de kat in het mandje te laten zitten met de bovenkant eraf voor het onderzoek en de eventuele vaccinaties. Of de kat voor een deel te bedekken met een handdoek zodat hij het allemaal niet hoeft te zien.
Maar hoe komt het nu dat een kat angstig is en wat kun je als eigenaar er aan doen?
De belangrijkste periode voor een kat is de eerste twee tot negen weken. Als eigenaar van een nest kittens is het een verantwoordelijkheid om de kittens met vele zaken kennis te laten maken; mensen (mannen, vrouwen, kinderen, baby's), andere diersoorten, allerlei geluiden, allerlei handelingen (oppakken, kammen, oren schoonmaken, nagels knippen, autorijden, in een mandje vervoeren). Kortom alle zaken waar een kat mee te maken kan krijgen in zijn leven zou in die eerste weken al op een prettige wijze mee kennis gemaakt moeten hebben.
Op het moment dat de moederpoes angstig is voor iets moeten de kittens ermee in aanraking komen zonder de aanwezigheid van de moeder.
Natuurlijk kan een kat ook angstig worden nadat hij een slechte ervaring heeft opgedaan dus opeens heel erg geschrokken is. Of een kitten heeft niet het geluk gehad om lang in het nest te blijven (zoals we in het dierenasiel tegenkomen; gewoon een doos voor de ingang met kittens zonder moeder....). Dan moet een kat heel langzaam in aanraking komen met de diverse zaken en dit moeten dan vooral plezierige ervaringen worden. Dit kan door een kat direct te belonen als hij rustig blijft.
Door: Miranda Geerlings, gedragstherapeut voor katten.