Informatie over de kat

Vereniging Kattenzorg Dordrecht e.o.

Miauw!
Bron: Hill’s Pet Nutrition

Het gemiauw van een kat is niet zomaar een kattengeluid. Eigenlijk is het een verbazingwekkend verfijnde communicatiemethode. Het stemgebruik en de stem van een kat zijn net zo persoonlijk als de stem van een mens.

Misschien hebt u een kat die bijna geen geluid maakt of misschien hebt u een echte kwebbel. Het gemiauw van het ene ras klinkt ook anders dan dat van het andere ras.

Siamese katten staan bij voorbeeld bekend om hun schrille manier van jammeren.

De Hongermiauw:

Dit is het meest voorkomende gemiauw en is een schreeuw om aandacht. Als u kat constant heen en weer loopt in de keuken, wil hij/zij waarschijnlijk eten.

De Welkomstmiauw:

Als uw kat miauwt als u net thuiskomt is hij/zij waarschijnlijk blij u te zien en wil geaaid of opgetild worden. De welkomstmiauw, vooral als het continue herhaald wordt, heeft ook te maken met de paring.

De Lange miauw:

Een krolse poes zal voortdurend miauwen om mannetjes te laten weten dat zij beschikbaar is. Bij sommige katten ontwikkelt dit zich tot een eindeloos gejank. Dag en nacht.

De Kletskous:

Soms maken katten vreemde kwebbelende of zelfs mekkerende geluiden als hun prooi buiten bereik is. Niemand weet eigenlijk helemaal zeker waarom. Sommigen denken dat het gewoon de hoop op wat lekkers is, zoals iemand die met de lippen smakt.

Het Gegrom:

Spuwen, blazen, grommen en gillen zijn agressieve of defensieve kreten. Meestal is het wel duidelijk als een kat boos of bang is.

Het geluid van Tevredenheid:

Spinnen behoeft weinig uitleg. Het betekent dat uw kat tevreden is.

Helaas kan de kat dit ook doen bij pijn of stress.

Waarom miauwen katten?:

Zelfs een klein kind is bekend met het geluid van een kat en kan dit ook nabootsen. Dat onderscheidende “miauwen” is geen gewoon kattengeluid. Het is eigenlijk een verrassend verfijnde wijze van communiceren, maar waarom miauwen katten eigenlijk?

U kunt veel te weten komen over uw kat door aandacht te besteden aan de manier van miauwen.

Kijk mij eens!:

De meest voorkomende soort van miauwen is wanneer een kat op een klaaglijke manier om aandacht vraagt. Het in de juiste context plaatsen van het miauwen kan helpen te bepalen waarom uw kat miauwt. Als de kat heen en weer loopt door de keuken wil de kat wil de kat waarschijnlijk eten. Als uw kat miauwt wanneer u thuiskomt dan is de kat waarschijnlijk blij u te zien en wil geaaid of opgetild worden.

Het welkomstmiauwen houdt, met name wanneer dit consequent herhaald wordt, ook verband met de paring. Een krolse poes zal constant miauwen om zo de mannetjes van haar beschikbaarheid op de hoogte te brengen. Bij sommige katten kan dit leiden tot een langdurig geklaag gedurende alle uren van de dag, zowel overdag als ’s nachts.

Soms maakt een kat rare klapperende of zelfs blatende geluiden wanneer ze een prooi ziet die ze niet kan krijgen. Niemand is helemaal zeker waarom katten dit doen.

Sommige mensen suggereren dat het gewoon een geluid is waarin de kat de frustratie of anticipatie uit, zoals iemand die met de lippen smakt.

Anderen denken dat het een truc is van de kat om zo de prooi naar het vreemde geluid te lokken.

Grommen, spugen, sissen en krijsen zijn allemaal agressieve of defensieve kreten.

Meestal is het vrij duidelijk wanneer een kat boos of bang is. Ook snorren behoeft weinig uitleg. Uw kat is dan louter tevreden.

Als u een rustige kat hebt die plotseling begint te miauwen of een luidruchtige kat die plotseling stopt met miauwen dan kan het zijn dat uw kat ziek is. U moet vooral aandacht besteden aan katten die constant miauwen terwijl ze de kattenbak gebruiken, zichzelf wassen of eten. Elk van deze tekenen kan erop wijzen dat uw kat pijn lijdt.

Luister naar en geniet van de geluiden van uw kat. De kat wil graag begrepen worden.

Yvonne Van Kerchove