Informatie over de kat

Vereniging Kattenzorg Dordrecht e.o.

Een nieuwe kat. In bijna elk kattenleven komt een moment dat hij nieuwe huisgenoten krijgt. Kittens verlaten het ouderlijke nest, en veel asielkatten worden gelukkig weer gezinskatten. Een dergelijk nieuw huis is voor elke kat behoorlijk wennen. Soms moet er een lange reis afgelegd worden, en daarna is de hele omgeving onbekend. Er zijn een aantal punten waarop je kunt letten om die eerste uurtjes zo aangenaam mogelijk te laten verlopen.

Vertrouwd geurtje

Als je nieuwe huisgenoot in het huis komt, dan wil hij graag lekker rondsnuffelen. Zorg dat alles wat van hem of haar zal zijn, zoals zijn mandje, al een vaste plek heeft, zodat dat vanaf het eerste moment houvast geeft. Misschien heeft je kat nog een mandje of speeltje van de vorige eigenaar of zijn oude huis. Gooi dat vooral niet weg! Zo'n voorwerp heeft nog een vertrouwde geur, en dat kan heel geruststellend zijn.

Toilet

Zorg ook dat er een kattenbak is, die op een makkelijk bereikbare plek staat. Verhuizen brengt een hoop stress met zich mee, en dan kan er maar beter een bak in de buurt zijn. Kattenbakken zijn te koop in vele variaties. Toch kan de eerste dagen ook al een oude afwasteil dienst doen als toilet. Let erop dat de bak niet te dicht bij het eten staat, want daar hebben katten een hekel aan.

Eten en drinken

De meeste katten eten hard en droogvoer en het is heel handig om het eten al klaar te hebben staan. Niet alleen schept dat vertrouwen, het kan je kat ook uit zijn schuilplaats lokken. Iets extra lekkers geven is natuurlijk nooit weg, maar let op: je kat heeft op dat gebied een feilloos geheugen. Als je hem een paar keer verwent met heel lekker eten, wil hij daarna niets anders meer.

Vermaak

Je kat zal de eerste dag misschien nog wat huiverig zijn, maar je zult zien dat hij juist 's nachts op onderzoek uitgaat. Zorg daarom dat er flink veel speelgoed voorhanden is om overtollige energie kwijt te raken en de stress weg te spelen. De eerste nachten kan het wat herrie veroorzaken, maar als je kat zich eenmaal thuisvoelt speelt hij alleen nog overdag en slaapt hij 's nachts, net als zijn huisgenoten.