Informatie over de kat

Vereniging Kattenzorg Dordrecht e.o.

Help! Onze kat sproeit. Als de kat in huis plast, noemen we dat sproeien. Er zijn diverse redenen waarom hij of zij dat doet. Veel katten sproeien op plekken waar ze andere katten van buiten ruiken, bijvoorbeeld bij de voor- of achterdeur.

Om de geur van buiten te verdrijven, kun je op die plekken een prop watten leggen. Strijk eerst met de prop onder de kin van je kat en leg het dan op de bewuste plaats. Doe dat drie keer per dag. Onder zijn kin zit namelijk een kin-klier waarmee hij geurtjes (feromonen) afgeeft, bijvoorbeeld bij het 'kopjes' geven. Als je kat deze 'kingeur' ruikt, stelt dat hem gerust, omdat hij deze geur herkent. Grote kans dat je kat het sproeien op die plek dan achterwege laat. Er is ook een spray in de handel: Feliway of Cattitude. Ook hier is het nodig om meermalen op de bewuste plek te sprayen, soms drie keer per dag. Feliway bevat namelijk katten-feromonen, die je kat geruststellen in stress-situaties.

Er zijn ook katten die bij ramen of tegen planten op de vensterbank sproeien. Dit doen ze omdat ze op die plek buiten andere katten zien. Het kan helpen het zicht op de tuin te verhinderen door iets voor het raam te zetten of het af te plakken. Het is ook goed als je kat naar buiten kan, zodat hij daar zijn geur achter kan laten. Een andere reden is verlatingsangst. Als je weggaat, is het goed om je kat in de badkamer of keuken op te sluiten met z'n kattenbak, krabpaal, speeltjes en z'n voedsel- en drinkbak. Vermoed je verlatingsangst, probeer dan minstens een half uur per dag met je kat te spelen. Zo versterk je de vertrouwensband tussen baas en kat!

Er zijn ook katten die sproeien als ze buiten andere katten horen. Ze sproeien dan door het hele huis, maar hebben ook voorkeuren. Op die plekken kun je een kattenbak neerzetten, mits er niet te veel plekken zijn waar ze plassen! Het is handig als deze kattenbakken van boven open zijn, zodat je kat er gemakkelijk in kan stappen.

Als je kat tegen verticale wanden sproeit, kun je die het beste afplakken met aluminiumfolie. De kat vindt het kletterende geluid van de spetters niet prettig als hij sproeit. Op andere plekjes kun je droog kattenvoer strooien. Voer is voor veel katten waardevol en dat mag je niet zomaar bevuilen, laat staan je behoefte doen!