Nieuws

Vereniging Kattenzorg Dordrecht e.o.
Categorie: Nieuws

Een primeur bij Vereniging Kattenzorg Dordrecht e.o.: zwangere poes gered van industrieterrein.

In november 2021 liep op het werk bij een vrijwilliger van Vereniging Kattenzorg een kat rond met twee hele kleine kittens. Het was verschrikkelijk slecht weer en mama (we noemden haar Tommie) zag er slecht uit.
Natuurlijk werd er van alles aan gedaan om vertrouwen van Tommie en haar kittens te winnen, zodat zij weg konden van die nare situatie.
De kou, regen en een druk industrieterrein zijn niet de juiste omstandigheden voor een gezinnetje.

Helaas hebben de twee kleintje het niet gered, want ineens was alleen mama nog maar in de buurt, zie de update onderaan de pagina voor het laatste nieuws.
Wat een verdriet.

Natuurlijk wordt er dan niet opgegeven, want Tommie moet nagekeken worden en worden gesteriliseerd om te voorkomen dat er weer een nest met kittens in slechte omstandigheden geboren zou worden.

Tommie liet de vangkooi maandenlang links liggen. Na maanden geduld, aandacht en eten geven, liep ze dan toch op een onverwacht moment de vangkooi in. Wat een opluchting!!
Tommie was erg bang en erg schuw. Dat liet ze merken door flink te blazen, helemaal te bevriezen of (als laatste optie) uit te halen als je te dicht in de buurt kwam.
Twee dagen later ging ze voor controle naar de dierenarts en werd ze nagekeken.
Daar was mama niet van gediend en dat liet ze merken ook. Maar gelukkig, alles was goed.

Toen we twee dagen later terug gingen naar de dierenarts, omdat ze gesteriliseerd zou worden. We hebben voor de zekerheid haar nog eens na laten kijken of ze toch niet weer zwanger was.
En wat bleek, ze was niet alleen zwanger, maar al heel ver gevorderd. De sterilisatie ging daardoor uiteraard niet door.
Tommie mocht bij de vrijwilliger blijven om tot rust te komen en om van haar kittens te bevallen.
Tommie is de afgelopen weken erg veranderd. Wat is het mooi om te zien hoe een enorm bange ‘zwerf’ kat zich kan ontwikkelen tot een lieve (nog beetje) schuwe kat die blij is met alle aandacht die ze krijgt, nu ze in een liefdevolle veilige omgeving mag bijkomen.
Geduld en aandacht zijn zo belangrijk.
En ze blijkt een ontzettend zacht karakter te hebben. Inmiddels kunnen de vrijwilligers haar aaien en komt ze zo nu en dan al zelf voor aandacht. Daarnaast blijkt ze een fantastische mama te zijn.

Tommie is nu op een veilige plek waar ze de tijd en ruimte krijgt om in haar eigen tempo aan mensen te wennen. En daardoor groeien haar kittens nu op in een veilige thuissituatie met een zorgzame mama én met andere katten en twee honden die wel al gewend zijn aan katten. Ze hebben met elkaar de tijd van hun leven. Rennen, vliegen, klimmen, verkennen, spelen en slapen en eten. Een goede basis dus.

De kittens zijn bijna toe aan een nieuw huisje en zijn daardoor te vinden bij, ter bemiddeling.
Update: alle vier de kittens hebben inmiddels een nieuw thuis.
Daarnaast hebben onze vrijwilligers de twee katjes uit het nest waarvan zij aanvankelijk dachten dat zij het niet gered hadden, alsnog gevonden. Zij zijn opgevangen en worden op dit moment gesocialiseerd en zullen, als zij daar klaar voor zijn ook ter adoptie worden aangeboden.